Acil Tıp Teknisyenliği Nedir? Acil Tıp Teknisyenleri Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Acil Tıp Teknisyenliği

Acil tıp teknisyenliği, sağlık sektörünün önemli bir üyesidir. Sağlık sektörüne gönül veren acil tıp teknisyenleri, genelde ambulanslarda görev yaparlar. Trafik kazalarında ve çeşitli sebeplerden meydana gelmiş iş kazalarında, elektrik çarpmalarında, doğal afetlerde 112 acili aranır. Bu sayede acil tıp teknisyenleri olay yerine intikal eder. Bu sağlık çalışanları hastalara gerekli olan ilk müdahaleyi olay yerinde yapar ve hastaneye ulaşana kadar hastanın sağlık durumu ile yakından ilgilenir. Acil tıp teknisyenleri, gece gündüz demeden 7/24 bu kutsal görevlerinin başında bulunurlar. Bazı alışveriş merkezi, ofis gibi büyük iş yerlerinde meydana gelebilecek herhangi bir sağlık problemlerinde acil müdahale etmek amacıyla nöbet tutarlar. 

Acil Tıp Teknisyenleri Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

İnsanlığa hizmet eden kutsal meslek çalışanlarının başında sağlık sektörü personelleri gelir. Gerek titizliği gerek çalışkanlığı gerekse çevikliği ile insanların en zor anlarında onlara yardım eli uzatarak insanları hayata tutundurmak için ellerinden gelen bütün çabayı sarf ederler. İnsanların sağlığı söz konusu olduğu için üstlenmesi gereken sorumluluk çoktur. Acil tıp teknisyenleri ne iş yapar diyecek olursak:

Şiddetli dış kanamaları durdurarak ya da elinden geldiği kadar kanamaları en aza indirerek hastayı hayata bağlamaya çalışır.

Deri içine giren ve deriyi yıpratan cam gibi kesici maddeleri vücuttan çıkarır.

Vücutta oluşan kesik ve izleri tedavi ederek yaraları sarar.

Vücuda girmiş olan zararlı mikrop ve bakterileri vücuttan arındırır. 

Olay yerinde hastanın tansiyon ve şekerini ölçer.

Solunum yolunda meydana gelen rahatsızlıklar durumunda endotrakel entübasyon işlemi uygular. 

Damar yoluyla alınabilen ilaçları uygular.

Daha çok kazaların meydana getireceği şoktan dolayı fenalık geçirebilecek hastaları kendine getirir. 

Gerekli ilk yardım müdahalesini yapan acil tıp teknisyeni hastayı kurallara uygun bir şekilde, hastayı incitmeden taşımalıdır.


Acil Tıp Teknisyeni Olabilmek İçin Kişide Hangi Özellikler Bulunmalı?

Çoğu meslek seçiminde olduğu gibi acil tıp teknisyeni olmak için de bazı kişisel özellik kriterleri gerekir. Bu mesleği seçmede kişinin bazı detayları göz önünde bulundurması gerekir. Bunlar:

İnsanlarla sürekli iç içe olan acil tıp teknisyenleri yardımsever, hoşgörülü ve güler yüzlü olmalıdır. Zira bu mesleğin olmazsa olmazı insan ilişkilerini iyi tutmaktır. 

İlk müdahale insan hayatı için büyük bir önem arz eder. Bundan dolayı acil tıp teknisyeni titizlik ve dikkat içinde görevini tamamlamalıdır.

Özellikle de şiddetli kanamaları durdurmak amacıyla çabuk hareket ederek kanamaların önüne geçmelidirler.

İnsanlarla ilişkilerini iyi tutarak gerektiğinde hastaya ve hasta yakınlarına moral verirler.

Çalışanın telaşa kapılarak ve heyecanlanarak yanlış bir müdahale yapmaması gerekir. Bu nedenle soğukkanlı olmak bu meslek çalışanının olmazsa olmaz özellikleri arasında yerini alır.

Hastanın taşınacağı sedyenin, ambulans içinin ve hastaya müdahale edilmek için kullanılan tıbbi malzemelerin hijyenik olmasına özen göstermelidirler.

Çabuk hareket ederek kararlarını doğru bir şekilde verebilmelidirler. 

Acil Tıp Teknisyeni Olabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kişinin bulundurması gereken başlıca kişilik özellikleri yardımsever, sağduyulu ve titiz olmasıdır. Ancak acil tıp teknisyeni olabilmek için gerekli şartlar yalnızca kişisel özellikler ile bitmiyor aynı zamanda gerekli fiziksel özellik kriterlerine de uygun olması gerekiyor. Bu fiziksel özellikler; kadınların en az 160 cm boyunda olması, erkeklerin ise en az 165 cm boyunda olması şartı koşuluyor. Aynı zamanda bireylerin çok kilolu ya da çok zayıf olmayıp ideal kilosunda olması gerekiyor. Çünkü bu iş sektöründe personellerin rahat hareket etmesi ve görevini rahatlıkla yerine getirmesi önemlidir. 

Acil Tıp Teknisyeni Çalışma Alanları Nelerdir?

Herhangi bir üniversiteden mezun olup KPSS sınavına giren öğrenciler İsteklerine göre kamuda ya da özel sektörde iş imkanı bulabilirler. Acil tıp teknisyenleri acil servisler, yoğun bakım bölümleri, üniversite hastaneleri gibi yerlerde iş imkanı bulabilirler. 

Acil Tıp Teknisyeni ile Paramedik Arasındaki Fark 

Acil tıp teknisyeni, dört yıllık öğrenimini tamamlayıp sağlık lisesinden mezun olduktan sonra KPSS’ ye girip iş hayatına atılabilir. Paramedik ise ön lisans programı olup 2 yıllık üniversite öğrenimi ardından KPSS’ ye girerek bu işte çalışma imkanı sunar. 

Acil Tıp Teknisyeni Maaşları

Acil tıp teknisyeni maaşları kişinin devlet kurumlarında ya da özel sektörde çalışma durumlarına göre değişir. Devlet kurumlarında hizmet veren acil tıp teknisyenleri daha fazla maaş alır. Ayrıca maaşları kişilerin kıdemlerine göre değişiklik gösterir. 

Tavsiye Kategori: Tesettür Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Desenli Üstler

Yorumlar (0)


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

1 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Yorum Gönder