Burun Ameliyatı Nedir? Neden Yapılır? Zararları Var Mıdır?

Burun Ameliyatı Nedir? Neden Yapılır? Zararları Var Mıdır?

Farklı sebeplere bağlı olarak yapılan burun ameliyatının en çok tercih edilen nedeni ve Türkiye’de en sık yapılan burun ameliyatı şekli estetiktir. Aşağıda burun ameliyatı nedir ve bununla ilgili sorulara açıklık getirmek istedik.

Burun Ameliyatı Nedir?

Son zamanların en çok tercih edilen ameliyatları arasında yer alan burun ameliyatı, burun estetik ameliyatıdır. Buruna daha güzel bir görünüm kazandırmak amacı ile yapılmaktadır. Bu burun ameliyatının tıptaki adı rinoplastidir. 

Bu ameliyatları yaparken burnun dış görünümünü değiştirmenin önemli olduğu kadar solunum ve koku alma gibi bazı fonksiyonların da korunması gerekir.

Estetik amaçlı yapılan burun ameliyatından önce burun bazı durumlardan değerlendirilmesi gerekir. Bunlar burunda eğiklik (deviasyon), burun eti büyümesi (alt konka hipertrofisi), sinüzit gibi durumların değerlendirerek ameliyat esnasında giderilmesi gerekir.

Estetik amaçlı veya fonksiyonel amaçlı yapılan burun ameliyatını, yapacak doktorun deneyimli ve cerrahi teknikleri ve güncel bilgiler ile donanımlı olması gerekir. Bu doktorların branşları kulak burun boğaz ve plastik ve rekonstrüktif cerrahidir.

Estetik açıdan önemli olduğu kadar hayati açıdan da önemli olan burun, sağlıklı bir şekilde nefes alıp verme görevini üstlenir. Aynı zamanda koku almayı sağlar. Buradaki amaç görsel olarak daha güzel bir burun elde etmek ve çoğu zaman da daha rahat nefes alabilmek için burun tıkanıklığını gidermektir. 

Burun Ameliyatı Neden Yapılır? 

Burun ameliyatı yukarıda da bahsedildiği gibi hem estetik hem de fonksiyonel açıdan yapılmaktadır. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

Burun içinde et bulunması

Burun ucunun düşük olması

Burnun kemerli olması

Burnun yüz yapısına göre büyük ya da küçük olması

Burnun çöküntülü veya eğri olması

Burun ucunun deforme olması

Travma veya kaza sonrası burun şeklinde değişiklik olması 

Bu gibi durumlar da burun ameliyatı yapmak mümkündür. 

Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Uzman ve deneyimli doktorlar tarafından burun ameliyatı iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Bu teknikler açık ve kapalı ameliyat olarak ikiye ayrılmaktadır. Hem estetik açıdan hem de burundaki patolojileri düzeltmek açısından bu ameliyatlar nasıl yapılır onu inceleyelim.

Kapalı teknik: bu ameliyat türü genellikle burnun küçültülmesi, burundaki yamuklukların düzeltilmesi ve burun sırtındaki tümseklerin giderilmesinde kullanılır.  Burada kesikler burun içinden yapılır ve dışarıdan iz kalmaz. Açık tekniğe nazaran burunda daha az şişlik oluşur ve iyileşme süreci daha kısadır.

Açık teknik: bu teknik genellikle ciddi burun ucu problemlerinde ve ileri derece kemik eğriliği durumlarında kullanılır. Bu teknikte burundaki şekil bozuklukları, kıkırdak problemleri ve burun eğriliklerini düzeltmek mümkündür. Günümüzde en çok tercih edilen ameliyat tekniğidir.

Burun Ameliyatının Zararları Var Mıdır?

Her ameliyatta olduğu gibi burun ameliyatında riskler söz konusudur. Ancak uzman ve deneyimli doktorlar tarafından yapılırsa bu zararları en aza indirmek mümkündür.

Bütün ameliyatlarda olduğu gibi burada da ameliyat sonrası bazı risklerin oluşması mümkündür. Bunlar ameliyat sonrası kanama veya enfeksiyon gibi durumlar olabilir. Bu sebeple ameliyat öncesi bu gibi durumlar için önlem almak gerekir.

Burun estetiği ameliyatı genellikle hastanın isteklerine göre belirlenir ve bu durum kişiden kişiye değişmektedir. Çünkü her insanın yüz yapısı farklıdır. Ancak burnun sadece estetik olarak değil hayati fonksiyonları bozulmadan ameliyat edilmesi gerekir. Koku alma, nefes alıp verme ve ses tonunda değişiklik olmaması gerekir.

Estetik ameliyatlarının içerisinde en zor olanı burun estetiği ameliyatıdır. Uzman kişiler tarafından gerçekleştirildiğinde zararları en aza indirgenen bu ameliyat türünde bazen hastanın kendi dokusundan kaynaklı zararlar meydana gelebilir.

Ameliyat sonrası burnun kemik ve kıkırdaklarının en son şeklini alması bir yıl gibi bir sürede olur. Bu yüzden kesin kanıya varmak için bu süreci beklemek gerekir.

Eğer burun ameliyatı esnasında yapısal destek greftleri kullanılmadıysa zamanla burun ucunun ve burun çatısının düşmesine sebep olur. Bazı durumlarda burun eğriliği tam olarak düzelmeyebilir ya da ameliyattan sonra nefes alma problemi devam edebilir.

Bu yüzden gerek estetik amaçlı gerekse burun patolojilerinin düzeltilmesi için ameliyat olmak isteyen kişiler, kulak burun boğaz veya plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanlarına başvurabilirler. Deneyimli ellerde yapılacak olan bu tür ameliyatların az miktarda da olsa zararları vardır. 

Tavsiye Kategori: Tesettür Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Desenli Üstler

Yorumlar (0)


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

1 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Yorum Gönder