Ekg Nedir ? Ekg testi niçin yapılır? Ekg nasıl çekilir?

EKG Nedir?

Ekg kalp atımı hızını ve kalp atımı düzensizliğini tespit eden kalp hareketleri ölçme cihazıdır. Günümüzde sağlık alanında en çok kullanılan cihazlardan biridir.

Çoğu kişi bu makineyi duymuş olsa da tam olarak ne olduğu bilinmemekle birlikte EKG nedir sorusu ise ülkemizde çok fazla duyulmakta.

Ülkemizde en çok görülen hastalıkların başında kalp hastalıkları gelmektedir. Hastalıkların en belirgin belirtileri ise göğüs ağrıları olmaktadır.

Çoğunlukla göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye gelen kişilerin kalp krizi riskinin değerlendirilmesi için EKG çekiliyor Elektriksel aktiviteye ait veriler, EKG cihazı ile grafiğe dönüştürülür. Daha sonra ise EKG cihazının yazıcısı tarafından elektrokardiyogram adı verilen bir kâğıda basılır. 

Hastanelerde oldukça kullanılan EKG cihazı kolay taşınabilir olması sayesinde her yere götürülebilir. Böylece yatan hastanın EKG odasına gitmesine gerek kalmaz ve hasta huzursuz edilmez.

Bu cihazın ağrısız, acısız bir yöntem olması ve işlem süresinin yaklaşık 2-3 dakika sürmesi hem hasta hem de hekim için kolaylık sağlar. Kalp sağlığı ile ilgili pek çok verinin hızlı şekilde ölçülmesini sağlayan EKG günümüzde kardiyologlar ve acil hekimleri tarafından sıklıkla kullanılan bir tanı yöntemidir.

EKG neden çekilir?

Oldukça yaygın bir şekilde kullanılan EKG neden çekilir çok bilinmemekte. Ülkemizde kullanılan EKG vücuda bağlanan elektrotlar ile hekimin kalple ilgili bilgiler edinmesini sağlar.

Günümüzde EKG, kardiyoloji uzmanına başvuran hemen her kişiye çekilen bir uygulamadır. Kalp krizi şüphesi olan hastalara özellikle uygulanır. Kan iyonlarında var olan dengesizliklerin saptanması için de kullanılabilir.

EKG Çekimi Kimlere Yapılır?

EKG çekimi kimlere yapılır sorusu akıllarda oldukça yer eden bir sorundur. Hastaneye ağrısı ile gelen kişilere uygulanan EKG göğüs ağrısı ya da nefes darlığı ile başvuran hastalara da çekilir.

Eğer kalpte hızlı, düzensiz atımlar hissedilirse ve çarpıntı varsa da çekilebilir. Kalbin stetoskop ile muayenesi sırasında anormal ses duyulan hastalara, bayılma ve baş dönmesi şikayetleri olan kişilere çekim yapılabilir. Kalp pili takılı hastalarda EKG çekimi için hekim ile görüşebilir. 

EKG Nasıl Çekilir?

EKGnin nasıl çekildiği tam olarak insanlar tarafından bilinmemektedir.

EKG nasıl çekilir bu soruyu bilmek ve çekim esnasında rahat olmak oldukça önemlidir. Hasta kendini hazır ve rahat hissettikten sonra göğsünü açmalı ve kollarını sıyırmalıdır.

Normal bir EKG’de sağ, sol, el ve ayak bileklerine birer tane, göğse altı tane olmak üzere toplam on tane elektrot bağlanır. Daha sonra iletinin güçlü olması için elektrotların altına özel EKG jeli sürülür.

Elektrotlar ilk kullanıldığında vücutta soğuktan kaynaklı ürperti ve hafif bir titreme görülebilir. İşlem sonrasında geçici olan hafif kızarıklık oluşabilir. Hiçbir ağrısı olmayan ve herhangi bir riski bulunmayan bu işlem oldukça güvenlidir ve ortalama 8-10 dakika sürmektedir.

EKG cihazı kullanıldığı sırada hastaların yaşadığı en büyük problemlerden biri EKG işleminin sürekli tekrarlanması ve bu işlemin olduğundan daha uzun sürmesidir.

Bu durumu önlemek için hastanın mümkün olduğunca rahat bir pozisyonda olması ve uzanması sağlanır. Kişinin kaslarının oluşturacağı elektriksel aktivite azaltılmalıdır.

Cihazda herhangi bir problemin olması ve işlemin uzamaması için alınacak birkaç önlem vardır. Elektrotların bağlandığı bölgelerde metal cisimlerin ve hasta üzerinde elektronik aletlerin bulunmaması işlemin daha kısa sürede yapılmasına olanak sağlar.

Hangi Durumlarda EKG Testi Yapılamaz? 

Rutin EKG işleminin yapılmasına engel olan bir durum yoktur. Eforlu EKG işleminden önce hastanın göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetleri varsa test yapılmamalıdır. Ayrıca kalp yetmezliği görülen ve ciddi aort kapak darlığı, çok yüksek tansiyon, ciddi ritim bozukluğu gibi hastalıkları olanlar kişilerde EKG testi yapılmamalıdır.

Tavsiye Kategori: Tesettür Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Desenli Üstler

Yorumlar (0)


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

3 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Yorum Gönder