Adet Düzensizliği Nedir? Nedenleri? Adet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?

Adet Düzensizliği Nedir? 

Normal şartlarda iki adet arası sürenin 21-35 gün arası olması gerekir ancak bu günlerin dengesizliği ile adet düzensizliği oluşabilir. Kadın üreme sistemi temel olarak yumurtalıklar tarafından salgılanan bazı hormonlarca düzenlenmektedir. Ortalama kadınlarda 28 günde bir bu hormonların etkisiyle rahmin iç yüzeyini oluşturan endometrium tabakası olası bir gebeliğe hazırlık için kalınlaşır. Bu tabaka kan damarları yönünden zenginleşmeye başlar. Gebelik görülmemesi halinde bir sonraki ay yeniden oluşabilmek için o dönemin sonunda vücuttan atılır.

Adet düzensizliği Nedenleri

Adet düzensizliği nedenleri oldukça geniş bir konudur. Farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Adet döngüsü dışındaki kanamaların temel sebebi yumurtlama dönemindeki hormonların düşüşü olabilir. Eğer ara kanamalarda ağrı duyulmaya başlandıysa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

Adet düzensizliğine ve düzensiz kanamalara sebep olabilecek bazı durumlar:

Adenomyozis (endometirial dokunun kalınlaşması)

Yumurtlama eksikliği veya yumurtlamaya bağlı problemler

Miyomlar, polip veya kistler

Kullanılan hormonsal ilaçlar

Östrojen hormonuna bağlı sorunlar veya diğer hormonal bozukluklar

Enfeksiyonlar

Rahim ve overlerin habis kitleleri.

Adet Düzensizliği Belirtileri

Regl dönemi normalde 2-7 gün arasında olmaktadır. Bunların dışındaki sürelerde olan adet döngülerine adet düzensizliği adı verilmekle beraber, yeni adet görülmeye başlanan gençlik dönemlerinde ve menopoza yaklaşılan dönemlerde oluşan hormonal düzenlenmeler esnasında da adet düzensizlikleri oluşabilir.

Adet Düzensizliğinin Başlıca Belirtileri 

Bir adet döngüsünün 21 günden kısa, 35 günden az olması ve reglin 2 günden az veya en fazla 7 günden fazla sürmesi adet düzensizliğinin başlıca belirtileri arasında sayılır. Şiddetli kanamaların yanında ağrı, kramp veya kusma varsa, sürekli yorgunluk hissediliyorsa, baş dönmesi görülüyorsa doktora başvurulmalıdır. Sık adet görme veya uzun bir süre hiç görmeme şeklinde bazı belirtileri görülebilir.

Adet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?

Adet düzensizliğine iyi gelebilecek ve yapması kolay bazı uygulamalar bulunmaktadır.

Yoga yapmak: Yoga düzensizliğe sebep olan hormon seviyelerini düzeltir ve adet ağrısını azaltarak adet sırasındaki depresyon, anksiyete gibi ruhsal durumları yatıştırır.

Sağlıklı kiloda olmak: Gerekenden fazla kiloda olmak ya da çok zayıf olmak adet düzensizliğine yol açabilir. Kilonun sağlıklı aralıkta olması düzensiz adet görme riskinizi azaltır.

Egzersiz yapmak: Düzenli olarak egzersiz yapmak kiloyu korumaya yardımcı olarak adetin düzenli olmasını sağlar. Ayrıca adet dönemindeki ağrıyı azaltabilir.

Tarçın kullanmak: Adetin düzenlenmesinde ve PCOS tedavisinde etkilidir.

Vitaminlerin alınması: Günlük alınması gereken vitaminlerin kullanılması adeti düzene sokabilir. Özellikle D vitamini eksikliğinde adet düzensizliği görülebilir. 

Elma sirkesi tüketmek: Her gün gerektiği kadar elma suyu içilmesinin PCOS hastası olan ve adet düzensizliği çeken hastalarda etkili olduğu fark edilmiştir.

Ananas tüketmek: Adet düzensizliğine iyi gelen meyveler arasındadır. İçinde bulunan bazı enzimler sayesinde adet öncesi görülen baş ağrısı ve kramp gibi sorunları giderebilir.

Adet Düzensizliği Zararları Nedir?

Adet düzensizliği zararları arasında aşırı kanama ile birlikte kansızlık sayılabilir. Kansızlığı olan kişiler; soluk görüntüye sahiptirler, çabuk yorulur, konsantre olmakta güçlük çekerler.

Adet Düzensizliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Adet düzensizliği tek başına bir hastalık değildir ve genelde diğer hastalıkların önemli bir bulgusu olabilir. Bu yüzden adet düzensizliklerinin tedavisinde, bu duruma yol açan tıbbi durumun çözülmesi gerekir.

Adet düzensizliğinin tedavisi için ilk olarak altta yatan nedeni bulmak ve ona göre tedavi planını uygulamak gerekir. Adet düzensizliği için doğum kontrol hapı sık kullanılan tedavilerden biridir. Ancak ileri derecede problemler görüldüğü zamanlarda cerrahi gerektiren uygulamalar da yapılabilir. Bu gibi durumlarda adet düzensizliği yaşayan kişilerin, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları ve kendilerine uygun olan tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekecektir.

Tavsiye Kategori: Tesettür Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Desenli Üstler

Yorumlar (0)


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

1 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Yorum Gönder