Kanser Çeşitleri Nelerdir? Bulaşıcılığı Var Mıdır? Genetik Midir?

Kanser Çeşitleri Nelerdir? Bulaşıcılığı Var Mıdır? Genetik Midir?

Kanser bilinen şekli ile anormal hücre çoğalması ile birlikte ilerleyen, dokuları istila eden öldürücü bir hastalık türüdür. Kanser çeşitleri birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle kanser çeşitleri, bulaşıcılığı ve genetik yatkınlık olup olmadığı sorgulanmalıdır.  Rahim ağzı kanseri HIV virüsünün neden olduğu, karaciğer primer kanseri hepatit-B virüsünün başlattığı enfeksiyondan doğan kanser türleridir. Akciğer bronş kanserleri, meme kanseri, yutak kanseri daha çok sigara ile ilişkilidir. Yani kanser çeşitlerine baktığımızda nedenleri, yapıları, tedavileri ve süreçleri farklı olan bağımsız hastalıklardır diyebiliriz. 

Kanser Çeşitleri ve Genel Korunma Yolları Nelerdir?

En çok görülen kanser çeşitleri akciğer kanseri, erkeklerde prostat kanseri, kadınlarda meme kanseri ve over kanserleridir. Genel olarak mide, kolon, cilt ve beyin kanserleri yine en çok rastlanan kanser türleridir. Şekerin her türlüsü kanseri beslemektedir. Dengeli ve düzenli beslenmek, kötü alışkanlıklardan uzak durmak, her gün yoğurt, meyve ve sebze tüketmek kansere karşı koruyucu bir görev görmektedir.

Akciğer kanseri en çok görülen kanser türüdür. Sigara en önemli sebebidir.  Turpgiller akciğer kanseri için önleyici tıpta kullanılır.  Turp ve limon kanserle savaşan besinlerdendir.

Prostat kanserinde ise aşırı magnezyum ve çinko alınmamalıdır. Lahanagiller meme kanserine karşı koruyucudur. Erken adet görenler ve geç adetten kesilenlerde meme kanseri riskinin arttığı görülmektedir.  

Over(yumurtalık ) kanseri kadınlar için dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Keçi sütünün koruyucu özellik gösterdiği görülmektedir. Soğan, pırasa ve elma da yumurtalık kanseri ve kanser türleri için oldukça faydalıdır.

Mide kanseri Türkiye de kanser çeşitlerinde en çok görülen türüdür.  Meyan kökü ve elma suyu en bilinen koruyuculardandır. Mide kanseri tedavisi görenler b12 ve demir açısından desteklenmelidir.

Kolon kanseri de son yıllarda artış gösteren kanser türlerindendir. Korunmak için meyve ve sebzeleri suyunu sıkmadan posası ile tüketmek gerekmektedir.

Cilt kanseri oldukça sık görülen bir kanser türüdür. Zeytinyağı cildi kansere karşı korur. Havuç yani beta karoten cilt kanserinden korunmak için tüketilmesi gereken besinlerdendir.

Beyin kanseri için plastikten olabildiğince uzak durmak gerekmektedir. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve spor tüm kanserlere karşı en önemli koruyucudur.

Karaciğer kanseri, aşırı alkol, sigara, devamlı kullanılan ilaçlar, karaciğer yağlanması, diyabet ve aşırı kilo alan kişilerde görülen bir hastalıktır. Karaciğerde oluşan siroz ve tümörün başka organlara yayılıp yayılmadığı araştırılarak tedavi edilmektedir. Çoğu kanser türünde uygulanan tedavi yöntemi kemoterapidir. Kanserin içinde bulunduğu evreye göre hastanın kemoterapi alması, kanser hücrelerini öldürmekte ve çoğalmasını engellemektedir.


Kanser Bulaşıcı Mıdır?

Kanser bulaşıcı hastalık mıdır? Kanser dünyada hızla artan kronik rahatsızlıkların başında gelir. Kanser önlenebilir ve tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Kanser bulaşıcı değildir. Kanser cinsel yolla bulaşmaz. Birkaç enfeksiyon türünün uzun vadeli artmış kanser riski taşıdığı saptanmıştır. Bu virüsler tedavi edilebilir virüslerdir. Sadece organ ve doku nakli işle dönorden hastaya nakledilmesi mümkün olabilmektedir.

Kanser Genetik Midir?

Bazı kanser türleri genetik etkenlerle ortaya çıkabilmektedir. Ama ailesinde hiç kanser hastası olmayan kişilerin de birçok olumsuz etkenlerle birlikte kansere yakalandıkları da görülmektedir. Ailelerinde Kolon, prostat, meme ve over kanserli olanlar periyodik tetkikler ile takip edilmelidir. 

Kanser türlerinin bazılarında aile fertlerinde kanser öyküsü varsa gen taraması yapılmakta ve genetik yatkınlık olduğu düşünülürse takibe alınmaktadır. Erken teşhis özellikle kanserde hayat kurtarır.

Kanser genetik midir? Hayır değildir ama kanser oluşumunu %90 çevresel faktörler etkiler ve DNA bozulması ile kontrolsüz çoğalma başlarken, %10 genetik olarak DNA kırılımı olur. Bu durumda tümör oluşumu başlar ve yine çevresel faktörlerle bağlı olarak kansere dönebilir.

Tavsiye Kategori: Tesettür Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Desenli Üstler

Yorumlar (0)


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

1 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Yorum Gönder