Meme kanseri nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?

Meme kanseri nedir?

Kanser her tür vücut hücresinin değişik nedenlerle kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıdır. Tüm dünyada Kalp damar hastalıkları sonrasında en çok ölüme neden olan hastalıktır. Meme kanseri nedir?  Meme dokusunda yer alan sağlıklı hücrelerin bozulması ile kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıdır. Genellikle kadınlarda görülür çok nadir de olsa erkeklerde de görülebilmektedir.

Meme dokusu meme lobları, bağlar, süt kanalları ve salgı bezlerinden oluşur. Memenin yapısı büyük çoğunlukla yağ dokudan oluşmaktadır. Hamilelik ve emzirme döneminde süt kanalları ve süt bezi büyümektedir. Meme dokusu bu sebeple kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Meme kanserinde bu hücreler hızla çoğalarak tümör oluştururlar. El ile tespit edilir bir büyüklüğe gelmeden 2 yıl önce oluşmaya başladığı gözlemlenmektedir.  Meme kanserindeki tümörler, benign yani iyi huylu ya da malign yani kötü huylu olabilir. Çok yavaş ilerler ve belirtisi oldukça azdır. Bu sebeple başlangıçta kanser olduğunu anlamak için mamografi denilen radyolojik tarama yapılmalıdır.

Meme kanseri erken teşhis edilmediğinde lenf nodlarına ve dolaşım sistemi ile vücudun diğer kısımlarına yayılma eğiliminde olmaktadır. Teşhisi ve tedavisi olan bu kanser türünün erken aşamalarda tespit edilmesi oldukça önemlidir.

Oldukça sık görülen göğüs kanseri veya meme kanseri her 8 kadından 1’inde görülmektedir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi için gerekli kontroller ihmal edilmemelidir. 

Meme kanseri belirtileri nelerdir?

Meme kanseri çok yavaş ilerler ve başlangıç aşamasında belirtisi çok azdır. İlerledikçe bazı belirtiler karşımıza çıkmaktadır. Memede kanser belirtileri şu şekilde ortaya çıkabilir:

Memede el ile muayenede fark edilen sertlik veya kitle

Koltuk altında ele gelen ağrısız kitle

Meme başında kızarıklık ve akıntı görülmesi

Meme başında şekil bozukluğu (çökme veya renk değişimi gibi fiziksel değişimler)

Meme cildinde soyulma ödem ve portakal kabuğu görüntüsü

Adet döneminde daha önce görülmeyen ağrı ve hassasiyet

Meme kanseri belirtileri arasında diğer kanser türlerinde olduğu gibi kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik ve kan değerlerinde orantısızlık görülebilmektedir. Meme kanseri belirtisi göstermese bile 20 yaşından sonra her kadın meme kanseri farkındalığı oluşturmalı kendi el ile muayene yapmalıdır.   40 yaşına gelen tüm kadınların, düzenli aralıklarla mamografi yaptırması önerilir. 

Meme kanseri tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Tüm kanser çeşitleri gibi erken teşhisin çok önemli olduğu meme kanseri tedavisi meme kanserinin hangi evrede olduğuna bakarak ve hastanın yaş ve sağlık durumuna göre yapılır. Tedavide cerrahi müdahale gereklidir. Meme dokusu korunarak cerrahi müdahale ve gerekli durumlarda mastektomi (memenin tümüyle alınması) işlemi yapılabilir. Meme ucunun korunması ve yeni meme oluşturması işlemleri eş zamanlı olarak yapılarak hastaların fiziksel ve psikolojik olarak daha iyi hissetmeleri sağlanabilmektedir. Bu işlemin ardından radyoterapi ve kemoterapi uygulanmaktadır.

Meme kanseri tedavisinde cerrahi yöntem ve kemoterapi sonrası koruyucu ilaç tedavisi ve düzenli kontroller ile tedaviye ile devam edilerek metastaz önlenmektedir. 

Kanser hücrelerinin oluşumuna ve çoğalmasına etki eden hormonlar için hormon tedavisi uygulanabilmektedir.

Erken teşhis kadar koruyucu tedavinin de çok önemli olduğunu bilerek kanser oluşumunu önlemek ve tedavi etmek bizim elimizdedir. Meme kanserinde düzenli kontrol ve tedavi ihmal edilmemelidir.

Tavsiye Kategori: Tesettür Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Desenli Üstler

Yorumlar (0)


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

2 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 2,5

Yorum Gönder