Obezite Nedir?Obezitenin Zararları Nelerdir? Sağlığımıza Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Obezite Nedir?


İnsanoğlu varoluşundan bu yana, büyüyebilmek, gelişebilmek ve neslini devam ettirebilmek için beslenmiştir. Obezite genel anlamıyla vücudumuzun yağ kütlesinin, yağsız kütlesine oranının fazla artması sonucu boy uzunluğumuza göre vücut ağırlığımızın istenilen noktanın üzerine çıkması durumudur. Veya daha kısa anlatımı ile sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek derecede vücutta yağ birikmesi obezite nedir? Sorumuza yanıt olacaktır.


Sağlıklı olarak büyümek, gelişmek ve üretken olabilmek için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini dengeli ve yeterli olarak almak gerekmektedir. Bu sadece karnımızı doyurmak, istediğimiz şeyleri yiyip içmek olmamalıdır. Sağlıklı yaşayabilmek için vücuda alınan enerji miktarı ile harcanan enerji miktarı dengeli olmalıdır. Aldığımız enerji miktarı harcadığımız enerji miktarından  az olursa, kilo verir, zayıflarız. Eğer aldığımız enerji miktarı harcadığımız enerji miktarıdan fazla ise bu durumda da kilo alır, şişmanlarız. Sağlıklı kiloda olabilmek için aldığımız enerji ile harcanan enerji dengede olması gerekir.


Günlük yaşantıda her bireyin yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, sağlık durumuna ve fizyolojik yapısına (hamilelik durumu, emziren anne, bebek, çocuk, genç, yaşlı, beden işçisi, sporcu veya herhangi bir kronik hastalığı olması) göre değişen bir günlük enerji yani besin alma ihtiyacı vardır. Obezite hesaplama bütün bu etkenler göz önünde bulundurularak hesaplanmaktadır.


Her bireyin vücut yağ oranı farklıdır.  Yetişkin bir erkeğin vücut ağırlığının %15-18, kadınların ise %20-25’ini yağ dokusu oluşturur. Erkeklerde %25, kadınlarda da %30 ‘un üstüne çıkması durumunda ise obezite kaçınılmaz sondur.


Obezitenin Nedenleri Nelerdir?


Güncel hayatımızda hızla gelişen teknoloji nedeniyle ihtiyaçlarımıza hızla ulaşıyoruz. Bu da hareketsiz bir yaşam şeklimizi oluşturmaktadır. Hareketin az olması ile de kilolarımızda artış görüyoruz. Obezite nedenleri arasında hareketsiz yaşam ilk sırada yer almaktadır.


Düzensiz kentleşme açık alanların azalması dışarıda vakit geçirmemizi engellemektedir. Her gidilecek yere vasıta ile gidilmesi de obeziteye neden olmaktadır.


Hızlı hayat anlayışı yemeklerimize de yansımaktadır. Zamanı hızlı kullanmak adına yemeklerimizde sağlıksız, çabuk doyuran yiyecekler kullanmak obezitenin en önemli sebeplerindendir. Hazır, işlenmiş ve besin değeri düşük bu tür sağlıksız besinler aşırı kilo alımına neden olur. Obezite ne demek diye düşünürsek, bütün bu etkenlerin sonunda şişmanlamamız anlamına geldiğini söyleyebiliriz.


Obezitenin Zararları Nelerdir? Sağlığımıza Olumsuz Etkileri Nelerdir?


Vücudun yağ depolaması %20 gibi bir oranın üzerine çıkması durumunda ortaya çıkan obezite yaşam kalitenizi ve süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak nitelendirilir. Obezite başka hangi hastalıklara yol açar derseniz?


Obezite, solunum, kalp-damar, kas iskelet sistemi, gastrointertinal sistem, endokrin sistem ve psikolojik sistem olmak üzere tüm vücut sisteminde ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Son yıllarda obezitenin sebep olduğu rahatsızlık nedeniyle ölüm oranlarında artış gözlenmektedir.


Obezitenin neden olduğu sağlık sorunları ;


 İnsülin direnci,

Tip 2 Diyabet (şeker Hastalığı)

Hipertansiyon(Yüksek Tansiyon)

Kalp- Damar rahatsızlıkları

Safra kesesi hastalıkları

Bazı kanser türlerinin gelişimine neden olur.

Karaciğer yaplanması

Kas ve iskelet sistemi problemleri, bel fıtığı, diz problemleri gibi

Felç

Uyku apnesi

 Astım, solunum güçlüğü

 Adet düzensizliği, gebelik komplikasyonları

Hormon düzensizliği, aşırı kıllanma

Psikolojil sorunlar, toplumsal uyumsuzluklar

Deri altı yağ dokusunun fazlalığı nedeniyle deri enfeksiyonları ve mantar gibi hastalıklara zemin hazırlar.


Obeziteyi Engellemenin Yolları Nedir?


Obezite çağımızın dikkat edilmez ise hızla büyüyen sorunu olacaktır. Kişisel olarak bunun önüne geçmemiz gerekmektedir. Kilo almamak, alınan kiloları obezite aşamasına getirmemek, her hangi bir sağlık problemimiz yok ise , kendi elimizde olmalıdır.


Obeziteyi engellemek için;

Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Vücudumuza aldığımız besinlerin işlenmemiş, doğal ve sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir.

Uyku düzenine dikkat edilmelidir. Az veya çok uyku da kilo almaya sebep olmaktadır.

Bol su içilmelidir. Su yaşam kaynağımız olup günlük en az 1,5 – 2 litre su tüketilmesi, vücudumuz, iç organlarımız ve tenimiz için çok faydalı olacaktır.

Televizyon veya bilgisayar karşısında yemek yenmemelidir. Yemeğinize dikkat ederek yerseniz ne yediğinizi ve ne kadar yediğinizi kontrol edebilirsiniz.

Bol bol hareket edilmelidir. Az hareket az enerji harcamak demektir. Az enerji harcarsak almş olduğumuz enerjiyi tüketemez ve bunların yağ deposu olarak vücudumuzda kalmasına sebep oluruz.

 Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Düzenli egzersiz kalp ve vücut sağlığınız için faydalı olacak, kilo almanızı engelleyecektir.


Yaptığınız tüm çalışmalara ve gayrete karşın obezite sorununuza çözüm bulamıyor iseniz, işinin uzmanı bir doktordan alacağınız tıbbi destek ile obezite ameliyatı ile yaşadığınız sağlık sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Obezite ameliyatı sonrası beslenme konusunda çok dikkatli olursanız en kısa süre de eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.


Ülkemizde obezite oranı her geçen gün hızla artmaktadır. Özellikle dünyayı saran pandemi nedeniyle hareketlerimizin kısıtlanması nedeniyle düzensiz yemek yememiz nedeniyle dünya üzerinde artış gösteren obezite oranı ülkemizde de aynı doğrultuda obezite oranı artış göstermiştir.Türkiye’de obezite oranı erkeklerde %20,5 iken kadınlarda %41 olup, toplamda %30,5 ‘dir.


Sağlıklı yaşam sağlıklı toplum demektir. Bilinçli beslenme ile sağlıklı bir toplum oluşturmak hepimizin elindedir. Çocuklarımızın da sağlıklı bireyler olmaları için daha çocukluk döneminden itibaren sağlıklı beslenme, hareketli yaşam felsefesini bilinçlendirmeliyiz. Obezite kaderimiz olmamalıdır. 

Tavsiye Kategori: Tesettür Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Hemşire Forması
Tavsiye Kategori: Desenli Üstler

Yorumlar (0)


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?

3 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Yorum Gönder